Linux Netinstall

Omdat ik nog een oude laptop liggen had, had ik het gekke idee om eens een netinstall te doen van een linux pc. Een minimale installatie zou toch nog moeten kunnen op dit beestje. Het zou tenslotte toch zonde zijn om een perfect werkende laptop weg te gooien. Nu ja, perfect werkend is misschien wat overdreven. Er is toch geen enkele bejaarde laptop waarvan de batterij nog werkt. Of heb ik het nu fout?

Ok, we beginnen er aan. Welke Linux flavor (distro/distribution) zullen we eens gaan installeren? Ik ga voor het eerste wat me te binnen schiet: Debian. Als ik op DistroWatch (https://distrowatch.com/) ga kijken zie ik dat in de top10 van distros er 7 gebaseerd zijn op Debian. Omdat Google mijn dikke vriend is zoek ik onmiddellijk op “debian netinst” en veel links komen over het scherm gerold. Ik heb er maar 1 nodig en dat is de eerste die er op komt: https://www.debian.org/CD/netinst/ Ja, één link is genoeg om al te beginnen twijfelen. Er staan direct 10 mogelijke varianten van de ISO download. Welke heb ik nu eigenlijk nodig? Ja, dan moet ik die laptop toch wat verder onderzoeken. Wat zit er nu eigenlijk in dit zware gedrocht?

Sony Vaio VGN-A217A (FR) (PCG-8R1M)
ProcessorIntel Pentium M – 1.8 Ghz
Geheugen1024.0MByte DDR SDRAM PC2700
HarddiskHitachi Travelstar 80gn 80gb udma/100 4200rpm 8mb 2.5 ide (PM-IC25N080ATMR04 80GB)
DVD spelerSM-Sony DVD RW (DW-D56A)
Netwerk802.11b/g + 10 BASE-T/100 BASE-TX
SchermWXGA+ (1440×900)
Grafische kaartATI MOBILITY RADEON™ 9700 with 3D performance and 64 MB VRAM
KeyboardFrench
Boot keyF2

Dat schept al wat duidelijkheid. Deze specificaties zouden genoeg moeten zijn voor Debian 10 met desktop. Hiervoor zijn de minimum requirements namelijk 256Mbyre RAM en 10GByte harde schijf. Het is me ook wel duidelijk geworden dat ik een single core 32-bit processor heb. Ik download de i386 ISO en brand een CD om mee te beginnen. Ik pleur die CD in de DVD speler, hand de laptop aan een netwerkkabel en druk op de power-button. We zijn vertrokken.

De eerste stappen verlopen al goed. Ik kies voor de grafische setup en vul wat lokalisatie gegevens in. En daar is het eerste probleem: “ipw2200-bss.fw”. Het gaat om een “non-free” firmware. Debian geeft aan dat die ook via USB kan worden ingeladen. Ik zoek even op wat die eigenlijk is en al snel wordt het duidelijk dat het om een driver voor WiFi gaat. Ik ga een beslissing moeten nemen: ga ik door zonder WiFi of niet? Ik probeer het al vast zonder. Als het niet lukt, dan voer ik de setup wel opnieuw uit. Ik ga er van uit dat de netwerkkabel zijn ding wel zal doen voor de rest en mijn veronderstelling blijkt juist te zijn. Ik word om een hostname gevraagd voor het systeem. Ik heb vast nog een oudere pc of laptop hier, dus kies ik voor de naam van de 2e oudste sterrenstelsel: “keppler-444”. Nu nog het netwerk kiezen. Misschien dan maar “local.weborigin.be”.

Alles loop smooth. Root paswoord is ingegeven en de eerste gebruiker ga ik natuurlijk zelf zijn. Nu kan ik aan het partitioneren beginnen. Ik hou het simpel en gebruik de hele schijf. Daarmee weet Debian genoeg om het hele basis-systeem te installeren. Apt package manager vraagt dan nog of ik een tweede CD heb om na te kijken op packages, maar nee hoor dat heb ik niet. Alles wat ik heb staat op de netinst ISO en op het internet. Even een mirror voor de packages kiezen en we kunnen verder.

Uh oh! Ik moet een desktop envidronment kiezen. Ik ken daar niets van, dus laat ik de geselecteerde maar staan. Je kan die trouwens toch achteraf nog wijzigen, ook al gebruiken de desktop environment vaan een andere display manager. Ik kies wel op een webserver en SSH bij te installeren. En “the waiting game” start. Pakketje downloaden en pakketje installeren…

Aaaaand we have lift off… Of toch niet helemaal. Nog een firmware issue, maar een ergere dan de vorige. De grafische kaart zorgt ervoor dat Gnome niet kan starten. Dus boot in rescue mode. Door op “e” te drukken in GRUB (de bootmanager) kunnen we aanpassen tot welke runlevel er gestart zal worden. Op de voorlaatste lijn (die begint met “linux”) voeg ik dan een cijfer toe om aan te geven welke tot welk level er mag gegaan worden. Het staat allemaal beschreven op deze site: http://www.linuxandubuntu.com/home/how-to-boot-into-linux-command-line. Eens gestart kan je nakijken wat er fout liep door het commando “journalctl -xb” in te geven. Ik zal proberen de sources toe te voegen waar non-free packages staan. Dit doe ik in “/etc/apt/sources.list” met teksteditor “nano”. Ik voeg ” contrib non-free” aan de lijnen die niets met volatile of secrity te maken hebben. Daarna doe ik een “apt update” en “apt upgrade”. Ik voer ook nog even een installatie uit van wat firmware met “apt install firmware-linux” in de hoop dat het dan opgelost is. en… YES! Het werkt!

Ok, nu mis ik nog mijn draadloos internet. Even als root deze nog uitvoeren: “apt-get install firmware-ipw2x00 wireless-tools” en alles werkt. Nu zijn het alleen nog linux settings die moeten uitgevoerd worden.